Optakt: Australiens Grand Prix

Optakt: Australiens Grand Prix 2016Det er endelig blevet tid til det – årets sæsonstart i Australien. De første par træninger er allerede kørt, så lad os se lidt på en optakt, inden det for alvor går løs med kvalifikation og race.

Facts
Racet køres i: Melbourne, Australien
Antal omgange: 58
Forsvarende vinder: Lewis Hamilton, Mercedes
Banerekord: 1:24’125 (Michael Schumacher, Ferrari, 2004)
Favorit*: Lewis Hamilton

Endnu en Mercedes walkover?

Efter at have domineret sporten i to år, vil de færreste blive overraskede, hvis det endnu engang viser sig, at Mercedes er langt foran alle andre. Og når vi kigger på preseason, på deres stærke team, og på deres fremgang sidste år, tyder meget da også på, at Mercedes endnu engang vil være bedst.

Men det er heldigvis ikke altid, at det bedste team vinder. Og der er samtidig en rigtig god chance for, at Ferrari i det mindste kan komme tæt på Mercedes – og med en kører som Sebastian Vettel betyder det, at de sølvfarvede biler aldrig kan vide sig helt sikre på at sejre.

Overordnet set ser det altså ud til, at Mercedes ligger forrest – men en walkover bliver det sandsynligvis ikke. Vi må i hvert fald formode, at tingene bliver tættere end i fjor, og at Ferrari kan vise sig som en lidt større trussel efter vinterforberedelserne.

Kevin Magnussen i top 10

En af de helt store historier set fra et dansk synspunkt er selvfølgelig, at Kevin Magnussen vender tilbage efter et år uden for sporten. Sidste gang han stillede op til et GP var til det australske race sidste år, hvor Fernando Alonso sad ude for McLaren.

I år har Magnussen dog sikret sig en fast plads for Renault, og det er super interessant at se på danskerens muligheder.

At forvente det helt store vil dog være dumt. Renault-teamet, der tidligere er kendt som Lotus, kommer fra et par relativt dårlige sæsoner, og mange af de bedste resultater i 2015 (såsom Romain Grosjeans podieplacering) var takket være den kraftfulde og holdbare Mercedes-motor, som de på daværende tidspunkt havde i bilerne. I år er de naturligvis vendt tilbage til Renault, hvilket efter alt at dømme vil være lig med en dårligere præstation, og derfor er det svært at se Renault som et team, der for alvor kan køre med helt fremme.

Vi ved dog samtidig, at det første race i sæsonen altid er kaotisk, og at en kører let kan få en god placering, selv hvis det ikke virker realistisk inden. Se eksempelvis på Magnussens egen andenplads i 2014 eller Felipe Nasrs femteplads i 2015. Begge resultater er personlige rekorder for de to kørere. Så hvis der er et race, hvor det er muligt at overraske, så er det i den grad her.

Men selv hvis vi skulle få et forudsigeligt, almindeligt løb, er det ikke utvivlsomt, at Magnussen kan hente en top 10 placering. Jeg har Renault rangeret som nummer 7 i de seneste rankings, hvorfor han med en god kørerpræstation bør være i stand til at presse raceren ind i pointene, selv hvis der kun er få biler, der udgår. Med lidt held er det endda realistisk nok, at Magnussen kan slutte endnu længere fremme, men så skal der også lidt ekstra til. Uanset hvad bliver det utroligt spændende at se.

Forudsigelser

I samme stil som 2014 og 2015, kommer der stadig forudsigelser fra PolePosition.dk. Der er igen tale om et bud på pole position, top tre og en mulig overraskelse i løbet.

Bud på pole position: Lewis Hamilton

Bud på top tre: Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Nico Rosberg

Bud på løbets overraskelse: Haas

Det ligner en god weekend for Hamilton. Han var hurtigst i begge træninger og tager en del momentum med sig fra sidste år. Han har ført en festlig livsstil igennem vintersæsonen, men det ser ikke ud til at have hæmmet ham. Nico Rosberg har mulighed for at true ham, da de begge har den bedste racer til rådighed, men Rosberg har historisk set ikke været ligeså skarp som Hamilton på Albert Park banen, og derfor er det måske mere sandsynligt, at Sebastian Vettel er manden, der skal true Hamilton her.

Haas kunne være en god overraskelse. Jeg vil ikke være overrasket, hvis de ender foran både Manor og Sauber – måske kan Grosjean endda også køre sig foran McLaren-kørerne, Jolyon Palmer og Carlos Sainz, men det er selvfølgelig en smule optimistisk. Ikke desto mindre tror jeg, at de kommer til at gøre det fint, når man tager deres status som nyt team i betragtning. Point bliver svært, men hvis vi ser den sædvanlige dramatik i Australien, skal intet afvises.

Løbet køres tidligt om morgenen, så sørg for at stå op tidligt! Kvalifikationen er kl. 6 dansk tid, og løbet er kl. 7. På grund af dårligt vejr er der dog en chance for, at det kan udsættes.

* favorit ifølge bookmakerne

Photo credits: https://www.flickr.com/photos/jhsohn/13125063244/ (Creative Commons 2.0)

No comments yet.

Skriv et svar

Formel 1 blog med nyheder og debat