Kevin Magnussen

Kevin Magnussen, Melbourne, 2014Det danske supertalent har allerede som 21-årig mange sejre bag sig og kan meget vel gå hen at blive verdensmester i Formel 1 en dag. Med stor opbakning fra McLaren samt evnerne til at køre hurtigt, er Magnussen måske den kører, der skal holdes mest øje med fra 2014 og frem.

Team: McLaren (testkører)

Grand Prix-sejre: 0
Podieplaceringer: 1
Pole positions: 0
Hurtigste omgange: 0
Verdensmesterskaber: 0

Inden Formel 1

Som søn af den tidligere McLaren- og Stewart-kører, Jan Magnussen, er motorsport ikke noget fremmed for Kevin. Han begyndte at køre karting i en tidlig alder og har gennem hele ungdommen vist et stort talent, når det kommer til at køre stærkt. I 2008 blev det for alvor seriøst, da han fik sin debut i den danske Formel Ford serie – Magnussen vandt selvfølgelig overbevisende med 11 sejre ud af 15 mulige.

Med McLaren-teamet i ryggen har der egentlig aldrig været nogen tvivl om, at Magnussen ville komme ind i Formel 1 før eller siden. Han begyndte hurtigt at vinde løb i internationale serier som Formel Renault 2.0 NEC, tysk Formel 3 og britisk Formel 3, inden den helt store chance åbnede sig i Formel Renault 3.5, som ved mange lejligheder har sendt talenter videre til F1.

Magnussen startede i denne serie tilbage i 2012, men flere årsager gjorde, at han ikke kunne kæmpe med om titlen i sit første år. For Carlin vandt han en enkelt sejr og tog tre pole positions – samlet set sluttede han som nummer syv, én placering bag en anden dansker, Marco Sørensen. Herefter fik McLaren en aftale i hus med DAMS, et langt bedre organiseret team, og Magnussen ville få stor succes her.

For han fortsatte nemlig i Formel Renault 3.5 i 2013 for DAMS og vandt titlen med et stort margin. Han var hurtig når det betød noget og generelt utroligt stabil – kun fire gange i løbet af sæsonen missede Magnussen top tre, og én af disse gange skyldtes en diskvalifikation, baseret på en teknisk detalje.

Mesterskabet i 2013 var det sidste McLaren behøvede at se, inden de besluttede at give danskeren en kontrakt for 2014.

Magnussen tester McLarens 2014-racer i Bahrain.

Magnussen tester McLarens 2014-racer i Bahrain.

F1: 2014

I de indledende tests inden sæsonen var Magnussen med det samme helt fremme. Han havde tidligere imponeret ved at køre hurtigst i de såkaldte Young Driver Tests, men her skulle han derimod op i mod etablerede Formel 1-stjerner. På Jerez var han hurtigst af alle i årets første test, og succesen var også stor, da man kørte videre i Bahrain. Magnussens potentiale var dog stadig ukendt, om end han oftest var bedre end den erfarne teamkammerat hos McLaren, Jenson Button.

Da han skulle køre sit første løb i Melbourne, overraskede Magnussen gevaldigt. En fjerdeplads på gridden og en slutplacering som nummer tre var identisk med Lewis Hamiltons debut for McLaren på samme bane tilbage i 2007. Daniel Ricciardo, som var toer i løbet, blev kort efter diskvalificeret, hvilket sendte Magnussen op på andenpladsen i stedet. Den bedste debut siden Jacques Villeneuve i 1996, som også sluttede på andenpladsen.

Her fra gik det dog voldsomt ned af bakke. Der skulle gå lang tid inden Magnussen ville være blandt de otte bedste igen; først i Østrig og Storbritannien lykkedes det ham at score mere end to points i et løb, eftersom han sluttede på syvendepladsen to gange i træk. Teamkollega Jenson Button begyndte samtidig at få overtaget i deres indbyrdes kamp, og Magnussen begyndte at blive presset.

Dette pres kunne man se, i og med han på grund af aggressiv kørsel blev straffet flere gange i løbet af diverse Grands Prix. Det kostede gode placeringer, og danskeren havde igen en længere periode uden gode resultater (blot to points i fem løb fra Budapest til Suzuka).

McLaren forbedrede sig en smule i de allersidste løb, hvilket Magnussen udnyttede til at tage en femteplads på den nye bane i Sochi – hans næstbedste resultat hele året. Points blev det også til i de næste to løb, men i sæsonafslutteren i Abu Dhabi mistede han muligheden for at hente dobbelt points, da han fik kontakt med en anden racer i begyndelsen af racet.

Han sluttede 2014-sæsonen på 11. pladsen med 55 points; samme antal som Ferraris Kimi Raikkonen. Udover nogle få løb var sæsonen lidt af en skuffelse for Magnussen, og selvom det var en svær beslutning, endte han også med at miste sit sæde for 2015. Dog fortsætte han som testkører for McLaren-teamet og har bestemt en mulighed for at vende tilbage om et år eller to.

Formel 1 blog med nyheder og debat