Er hjemmebane en fordel i F1?

Det nævnes ofte i medierne, når en kører får chancen for at vinde i sit hjemland, men hvor stor en fordel er hjemmebanen egentlig? Det ser vi nærmere på i denne artikel.

I nogle sportsgrene er hjemmebanen en enorm fordel, så det er oplagt at se nærmere på, om Formel 1-kørerne også præsterer bedre end ellers, når de er hjemme og har publikum med sig.

Mere motivation – eller hvad?

Umiddelbart virker det jo motiverende at få chancen for at vinde foran sine fans, men faktisk er det ret sjældent, at en kører tager en sådan sejr. Se eksempelvis de sidste ti lejligheder, hvor det er sket:

Hockenheim, Tyskland ’14 – Nico Rosberg
Silverstone, Storbritannien ’14 – Lewis Hamilton
Nürburgring, Tyskland ’13 – Sebastian Vettel
Barcelona, Spanien ’13 – Fernando Alonso
Valencia, Spanien ’12 – Fernando Alonso
Interlagos, Brasilien ’08 – Felipe Massa
Silverstone, Storbritannien ’08 – Lewis Hamilton
Interlagos, Brasilien ’06 – Felipe Massa
Hockenheim, Tyskland ’06 – Michael Schumacher
Barcelona, Spanien ’06 – Fernando Alonso

Ti gange på otte år er ikke meget. Man kan så argumentere for, at det er sjældent, chancen optræder – og nogle topkørere får aldrig muligheden for at køre i deres eget land. For eksempel har de finske kørere aldrig haft chancen, hvorfor store kørere som Mika Hakkinen og Kimi Raikkonen automatisk er ude af dette regnestykke.

Det tog Sebastian Vettel seks år fra sin debut at vinde i Tyskland. Dette betyder dog ikke, han har været specielt ringe på hjemmebanen, for han har trods alt hentet to podier og fem top fem placeringer udover sejren – så bare fordi en kører ikke har vundet hjemme, betyder det ikke nødvendigvis, at vedkommende præsterer dårligt

Svingende præstationer

Nogle kørere er fremragende foran et publikum af landsmænd, mens andre bliver direkte dårligere. Den populære Jenson Button har aldrig været på podiet i England, også selvom han ved flere lejligheder har haft bilen til at køre sig i top tre. Mark Webber vandt aldrig det australske GP, og både Jacques Villeneuve og Rubens Barrichello var forfulgt af uheld i henholdsvis Canada og Brasilien.

På den anden side har Felipe Massa altid været skarp på Interlagos, og Fernando Alonso har da også tre spanske sejre bag sig. Michael Schumacher vandt det tyske race fire gange – for ikke at glemme hans sejre det europæiske, der også længe blev afholdt i Tyskland – så mange kørere har også formået at få succes.

Konklusionen må være, at alle kørere har deres foretrukne baner, og selve beliggenheden har lille betydning. Mange føler endda et større pres ved at have tusindvis af fans til stede og har svært ved at få tingene til at fungere.

Vi smider ofte spilleforslag op til Formel 1-løbene er på PolePosition.dk, og når man better på Formel 1, er det vigtigt at tage højde for ting som eksempelvis det, som denne artikel beskriver. Derfor følger der her nogle nærmere statistikker omkring, hvor godt de forskellige kørere gør det på deres hjemmebaner:

Sebastian Vettel (Tyskland)
Løb på hjemmebane: 7
Bedste placering: 1
Pole positions: 1
Podier: 3
Top 10: 7

Lewis Hamilton (Storbritannien)
Løb på hjemmebane: 8
Bedste placering: 1 (x2)
Pole positions: 2
Podier: 4
Top 10: 7

Fernando Alonso (Spanien)*
Løb på hjemmebane: 18
Bedste placering: 1 (x3)
Pole positions: 1
Podier: 9
Top 10: 15

* Det europæiske Grand Prix er inkluderet.

… Opdateres med flere statistikker senere…

No comments yet.

Skriv et svar

Formel 1 blog med nyheder og debat