Afsluttende 2015 rankings

Sebastian Vettel, Ferrari2015 sæsonen er officielt slut, og derfor er det tid til at rangere både kørere og hold efter deres respektive præstationer. Læs her, hvordan PolePosition.dk vurderer Formel 1-personlighederne.

Kørere

Formel 1 anno 2015 har egentlig ikke budt på de helt store overraskelser. Enkelte kørere har gjort det bedre end forventet, mens andre har skuffet – overordnet set kunne man dog godt have forudset resultatet allerede i begyndelsen af sæsonen. Her følger rangeringerne af kørerne:

1. Sebastian Vettel

Sebastian Vettel har lavet et stærkt comeback i 2015. Efter han blev slået af Daniel Ricciardo hos Red Bull i fjor, satte mange spørgsmålstegn ved hans egentlige evner.

Vettel formåede dog at sætte alle tvivlerne på plads ved at levere varen i år. Han har været den eneste kører til at udfordre Mercedes-kørerne, og han har gennem hele sæsonen været klart stærkere end teamkammerat Kimi Raikkonen.

2. Lewis Hamilton

Der var aldrig tvivl om, hvem der ville vinde verdensmesterskabet – Lewis Hamilton var dominerende i den klart bedste racer, og han var da også meget tæt på at få førstepladsen på denne liste. Dog tror jeg ikke, at Hamilton ville kunne matche Vettels præstation i det første Ferrari-år, så derfor får han andenpladsen. Det er der dog ingen skam i – Vettel er en af de bedste kørere nogensinde i F1.

3. Sergio Perez

Mange vil nok mene, at Perez er placeret alt for højt. Men tænk over det: Force India havde ikke ret mange forventninger inden sæsonen, og inden de opgraderede raceren fik han det absolut maksimale ud af den med pointplaceringer i de fleste løb.

Da teamet endelig gav mexicaneren en konkurrencedygtig bil, skuffede han ikke. Perez sluttede i top seks i fem ud af de sidste ni løb og tog deriblandt en podieplacering i Rusland. Samlet hentede han 78 point for sæsonen, hvilket var 20 mere end den højt rangerede teamkollega, Nico Hulkenberg. 2015 har været Perez’ bedste år, og han fortjener at blive betragtet som en af F1’s bedste kørere efter dette stærke år.

4. Jenson Button

2009-verdensmesteren skal ikke straffes for at sidde i en dårlig racer. McLaren var forfærdelige i 2015, men Button gjorde det som altid rigtigt godt. Det er svært at sammenligne teamkammeraterne, når de sidder i en racer, der har problemer med overhovedet at komme i mål. Men Button matchede ganske godt op mod Alonso og scorede flere point end spanieren.

Det er fortjent, at han får endnu en sæson i feltet.

5. Fernando Alonso

Ofte omtalt som Formel 1’s bedste kører, men altså ‘kun’ nummer fem her på listen. Alonso var cirka på niveau med Button, men tydeligvis ikke særligt motiveret. Det kan man ikke bearbejde ham for at være. På den anden side kan en top tre placering heller ikke gå til en kører, som ikke er motiveret, hvorfor Alonso får pladsen lige bagved Button.

Det vil dog ikke være overraskende, hvis Alonso sætter Button på plads i 2016. Det forventer jeg faktisk, at han gør. Men i år har Button været mest imponerende af de to, når man ser på hele sæsonen.

6. Nico Rosberg

Havde det ikke været for Rosbergs stærke afslutning af sæsonen, var han sluttet længere nede. Sandsynligvis i omegnen af Grosjean, Raikkonen og Bottas.

Rosberg haltede længe efter Hamilton og havde ikke noget modsvar til teamkammeratens suverænitet. Han var dog solid mod slutningen af sæsonen og vandt de sidste tre løb. Pole position i seks løb i træk må heller ikke overses – Rosberg kørte i feltets bedste racer, ja, men han kørte også fantastisk i sæsonens sidste to måneder.

7. Nico Hulkenberg

Nico Hulkenberg tabte til Sergio Perez i den indbyrdes Force India-duel, men det betyder ikke, at tyskeren ikke længere er blandt de bedste kørere i feltet. Han kører nemlig stadig på et rigtigt højt niveau, og det er blandt andet også en af årsagerne til, at Sergio Perez er rangeret som treer – at slå Hulkenberg er nemlig ikke let. Perez er den første, der har gjort det, siden 2010, som var Hulkenbergs første sæson.

Næste år bliver det formentligt utroligt lige mellem de to, og vinderen har gode chancer for at blive en del af et bedre hold i 2017.

8. Daniel Ricciardo

Efter Daniel Ricciardo tog Formel 1 med storm i 2014, var han nærmest nødt til at gå tilbage i år. Der er ikke så meget overraskende der. Til gengæld var det direkte skuffende, at han ikke kunne besejre Daniil Kvyat på point. Ricciardo havde sine uheldige stunder, men det havde Kvyat også.

Det positive er dog, at han typisk var hurtigere end Kvyat, når de begge gav sig fuldt ud på banen. Det er også derfor, han er rangeret højere. Ricciardo mistede også vigtige placeringer her og der, som kunne have givet ham lidt ekstra point på kontoen. Han bør forbedre sig i 2016 – spørgsmålet er bare, om Red Bull er i stand til at gøre det samme.

9. Max Verstappen

Uden tvivl den bedste nye kører i år.

Max Verstappen viste med det samme at han var super hurtig, også selvom han er den yngste kører nogensinde til at sidde bag rattet i en Formel 1-racer. I begyndelsen af sæsonen var han ofte lidt for aggressiv, hvilket kostede ham nogle point. Blandt andet i Monaco, hvor han var godt på vej mod et godt resultat, men i stedet crashede og ødelagde sine chancer.

Han lærte af sine fejl og begik sjældent ret mange mod slutningen af året. Det betød dog ikke, at han var mindre aggressiv. Mange af de bedste overhalinger blev lavet af Verstappen, og pointmæssigt satte han teamkammerat Carlos Sainz på plads. Dog var de to Toro Rosso-kørere stadig lige på mange punkter, men det fratager ikke Verstappen en høj rangering.

10. Daniil Kvyat

Overraskende nok vandt Daniil Kvyat den interne duel mod Ricciardo på point. Dog var australieren oftest lidt skarpere på banen, hvilket man kunne se i de fleste løb. Kvyat gjorde det dog overraskende godt og levede i høj grad op til forventningerne af ham som kører. At bilen sjældent var i stand til at køre med om podiepladser er en anden sag. Kvyat blev nummer to i Ungarn, hvilket var rigtigt stærkt, og han havde også flere andre gode præstationer, der retfærdiggører, at han lige nu er blandt de ti bedste kørere i F1.

11. Romain Grosjean

Siden midten af 2013-sæsonen har Romain Grosjean vist sig at være en rigtig dygtig kører. I år leverede han mange gode præstationer og slog sikkert teamkammerat Pastor Maldonado.

Grosjean er ikke en type, hvor man bare tænker, ‘her er den næste superstjerne’. Til gengæld har han etableret sig som en rigtig god og solid kører, der kan levere, hvis bilen er til det. Næste år kører han for Haas, og hvis han kan gøre det ligeså godt, som han gjorde i 2013, er der en god chance for, at han er en kommende Ferrari-kører.

12. Kimi Raikkonen

Kimi Raikkonens 2015-kampagne var bedre end den i fjor, men stadig en smule skuffende. Han var aldrig på niveau med Vettel og nåede blot på podiet tre gange. Det er dog ikke hele historien.

For selvom Raikkonen ikke er nær så hurtig, som han var for ti år siden (Raikkonens 2005-sæson er en af de mest imponerende nogensinde), blev han altså også ramt af utroligt meget uheld. Ved mange lejligheder mistede han gode point, hvor det ikke var hans skyld. Det startede allerede i Australien, hvor han udgik som femmer godt på vej mod fjerdepladsen. Det største nederlag kom nok i Ungarn, hvor han udgik fra andenpladsen og dermed mistede 18 point. Raikkonen lavede dog også selv nogle fejl, blandt andet i Rusland, hvor han missede en eventuel tredje- eller fjerdeplads ved at køre sammen med Bottas.

Alt i alt var Raikkonen OK i 2015, men blev trukket tilbage af en masse uheld. Måske bliver det anderledes i 2016, men en tæt duel med Vettel skal vi nok ikke forvente.

13. Valtteri Bottas

Jeg har gennem hele sæsonen sagt, at de to Williams-kørere er overvurderede. Det er primært på grund af raceren, at de henter gode resultater. Dermed ikke sagt at Valtteri Bottas ikke er en god kører – han gør det nemlig ganske fint, men samtidig er det også super sjældent, at han kommer med en rigtig ‘wow’-præstation. Han er lidt bedre end Massa, men ikke nok til at blive placeret højere. Forhåbentligt modbeviser han mig ved at levere fantastisk i 2016, men jeg tvivler lidt på det.

14. Felipe Massa

Ligesom Bottas er Felipe Massa stærkt hjulpet af den solide Williams-racer. Han var på podiet to gange i år og gjorde det generelt fint i forhold til Bottas, men jeg ser ham stadig ikke som en top 10 kører. Kan han vinde over Bottas i 2016? Jeg tvivler lidt på det, men vi får se.

15. Carlos Sainz

Carlos Sainz gjorde det egentlig fint i 2015, men han var altid super uheldig og kunne aldrig rigtigt vende tingene. I starten af sæsonen virkede han som den bedste Toro Rosso-kører, men ligeså snart modgangen kom, tog Verstappen over som førstekører.

Sainz og Verstappen er mere lige end pointtabellen viser, så det bliver spændende at følge dem næste år. Verstappen er pt et skridt længere fremme, men tingene kan hurtigt ændre sig i Formel 1.

16. Felipe Nasr

2015 var en godkendt debutsæson for Felipe Nasr. Han kørte nogenlunde lige op mod Marcus Ericsson, men havde samtidig nogle enkelte dage, hvor man virkeligt så talentet. Et af de løb var i Australien, hvor Nasr blev nummer fem.

Samlet set sluttede han også med mange flere point end Ericsson, hvorfor han er rangeret lidt højere end svenskeren. Kan Nasr forbedre sig i 2016? I så fald bliver han spændende at følge. En 16. plads i rankings er bestemt ikke højt, men for en rookie, som kører for et dårligt hold, er det faktisk ganske respektabelt.

17. Alexander Rossi

Det er svært at imponere i en Manor, men det gjorde Alexander Rossi i den grad. Ser man bort fra et enkelt løb (Brasilien) sluttede han konsekvent foran sin teamkammerat, Will Stevens.

Rossi var den tætteste udfordrer til Stoffel Vandoorne i GP2, så det giver god mening, at han viste lovende takter i Formel 1. Forhåbentligt får han en plads igen næste år, for det vil uden tvivl være interessant at se, hvad amerikaneren kan præstere over en hele sæson og ikke bare et par løb, som vi så i 2015.

18. Marcus Ericsson

Marcus Ericsson er ingen fremragende kører, men han var altså heller ikke direkte dårlig i 2015. Faktisk gjorde han det en del bedre i år, end han gjorde det i sin debutsæson, og fremgang er trods alt positivt. Hvis han kan forbedre sig igen i 2016, vil han være på niveau med kørere som Massa, Bottas og Raikkonen, hvilket bestemt ikke er ringe.

Ericsson så mest lovende ud midt i sæsonen, hvor han havde en række af fine pointplaceringer. Han var også generelt lige med Felipe Nasr, men Nasr var i sin førstesæson og havde mindre erfaring. Af den grund af Ericsson rangeret lavere, også selvfølgelig også fordi han scorede langt færre point.

19. Pastor Maldonado

Lotus-piloten Pastor Maldonado har etableret sig i den lavere ende af feltet. Han har enkelte gange nogle fremragende dage, hvor han kører super hurtigt og end ikke Grosjean kan følge med – der er bare langt imellem dem.

Oftest laver Maldonado nemlig dumme fejl, som både koster ham point og tillid. I næste sæson bliver han topkører for Renault, og det er nok den bedste chance han får for at bevise sit værd siden 2012. Jeg forventer personligt ikke det helt store af Maldonado, men lad os nu se. Han har vundet løb før. Det kræver dog, at han koncentrerer sig og ikke taber hovedet konstant.

20. Roberto Merhi

Roberto Merhi så vildt svag ud i starten af sæsonen, men han kom langsomt efter det. Spanieren ligner ikke et stortalent, men det kunne da være spændende at se, hvad han er i stand til at præstere i en bedre racer. I en Manor er han for svær at vurdere ordentligt, så det bliver til en 20. plads i årets rankings.

21. Will Stevens

Det startede godt ud for Will Stevens, for han var klart overlegen i forhold til Roberto Merhi i de første par løb. Dog blev tingene hurtigt vendt på hovedet, og Stevens mistede af en eller anden grund sin speed fra årets første par løb.

Ultimativt kunne han ikke byde på ret meget, men han fortjener stadig et skud mere i F1.

Teams

1. Mercedes

Har der været nogen som helst tvivl om, at Mercedes klart er det bedste hold i Formel 1? Det tvivler jeg stærkt på. Den eneste undtagelse var Singapore, hvor Mercedes af en eller anden grund ikke ramte weekenden, men derudover var de nærmest urørlige.

Fortsætter succesen i 2016? Ja, sandsynligvis. Men Mercedes bliver ikke nødvendigvis ligeså dominerende, som de har været i de sidste par år. Det afhænger i høj grad af…

2. Ferrari

Ferrari var nemlig den største (og eneste) trussel overfor Mercedes i 2015. Maranello-holdet er igen et tophold, og med to solide kørere – den ene er den bedste i F1 – kan de sagtens vise sig at blive vinderholdet næste år.

3. Williams

Jeg tror, at folk undervurderer, hvor god en racer Williams egentlig har. Kørere som Bottas og Massa er konstant i stand til at hente top fem placeringer, og det siger jo lidt om det. Mercedes-motoren hjælper selvfølgelig en del, men Williams er altså også rigtigt gode til at bygge chassiset. De får en sikker tredjeplads på denne liste, ligesom de fik tredjepladsen i konstruktørmesterskabet.

4. Red Bull

2015 var et skuffende år for Red Bull, men hvad havde de forventet? At Renault pludseligt ville bygge den bedste motor? Eller at Sebastian Vettel bare ville være nem at erstatte?

Ingen af disse ting skete, og det var ligesom lidt forventet, at Red Bull ikke ville være i nærheden af Mercedes. 2015 var den første sæson siden 2008, hvor Red Bull ikke vandt et race. Det må siges at være skuffende. Omvendt var Red Bull dog heller ikke forfærdelige. Ricciardo og Kvyat fik et par podieplaceringer, og en fjerdeplads er trods alt respektabelt.

5. Lotus

Som jeg flere gange har nævnt i løbet af året, har Lotus faktisk haft en super solid racer. De opdaterede den sjældent mod slutningen af sæsonen som følge af en dårlig økonomi, men i to tredjedele af 2015 er jeg overbevist om, at Lotus var femtestærkest – og det er også nok til at få placeringen i de samlede rankings for året.

6. Force India

Force India havde ikke en særligt god racer i starten af året. Tingene blev bedre undervejs, men det stærke resultat for Silverstone-mandskabet skyldes primært, at de har to rigtigt gode kørere – Sergio Perez #3 og Nico Hulkenberg #7.

Perez og Hulkenberg leverede gennem sæsonen bedre resultater, end raceren egentlig var til. De bliver spændende at følge næste år. Hold, som beholder deres kører-lineup, bliver sjældent dårligere for stabilitet er rigtigt vigtigt i en sport, der konstant forandrer sig.

7. Toro Rosso

Ligesom tilfældet er med Force India, har Toro Rosso scoret flere point end de burde takket være kørende. Max Verstappen har haft flere store løb, hvor der er blevet kørt en del point ind på kontoen, og Carlos Sainz har også hentet et par gode placeringer.

Dog må Toro Rossos racer ikke undervurderes. Midt på sæsonen blev det ofte sagt, at deres racer ville være den næstbedste i feltet, hvis motorkraft ikke var inkluderet. Det er selvfølgelig lidt af en overdrivelse, men Toro Rossos 2015-racer var bestemt ikke dårlig. Næste år får de det svært. Toro Rosso skal nemlig køre med Ferrari-motorer fra i år, mens samtlige andre hold sandsynligvis får nye motorer.

8. Sauber

Sauber gik frem i forhold til 2014, så det må i det mindste siges at være godkendt. Men resultaterne var stadig ikke helt… nok. Ingen teams er tilfredse med at være nummer otte, og selvom Sauber er vant til at være i midten af feltet, er der ikke langt ned til Manor, som næste år får Mercedes-power.

Med et lineup, der hedder Felipe Nasr og Marcus Ericsson, skal Sauber ikke forvente at gå voldsomt meget frem i næste sæson. Bevares, de kan score nogle gode point her og der, men gode resultater kræver typisk gode kørere. Det kræver desuden penge, og det er ikke noget, som Sauber har. De får sponsorater fra kørerne, ja, men de opererer stadig med et budget, der er lavere end de fleste andre Formel 1 holds.

9. McLaren

2015 har været den mest skuffende sæson i McLarens historie. Med et potentielt legendarisk lineup bestående af to verdensmestre og en nye aftale med Honda, var der store forventninger til McLaren. Ikke at de skulle levere stort lige med det samme, men i det mindste havde folk forventet, at de ville forbedre sig gennem sæsonen og langsomt vise noget fremtidigt potentiale. Det skete ikke rigtigt, og McLaren skuffede.

Forhåbentligt bliver det bedre næste år, men det er svært at sige. Det kræver, at Honda tager sig sammen og at kørerne finder en form for motivation.

10. Manor

At Manor var det dårligste hold, tror jeg aldrig, at der var tvivl om. De rundede altid feltet af og kæmpede end ikke med Sauber og McLaren. Næste år får de Mercedes-motorer, hvilket bør hjælpe en del. På den anden side er den tidligere ledelse af holdet forsvundet, og kørerne er et spørgsmålstegn.

Konklusion

2015-sæsonen var langt fra den mest spektakulære i Formel 1-historien, men den havde sine gode stunder. Enkelte kørere præsterede voldsomt flot (Vettel, Hamilton, Perez), andre skuffede (Raikkonen, Ricciardo), og vi fik nogle nye bekendtskaber, som med det samme viste sig at være trusler (Verstappen, Sainz).

Næste sæson bliver endnu mere spændende at følge.

Året på PolePosition.dk er dog ikke helt slut endnu. Om et par dage kommer de længe ventede Awards, hvor priser uddeles til kørerne. Så tjek siden igen om et par dage, for det er ikke helt slut endnu.

Samtidig vil der i løbet af vinteren – som noget helt nyt – kommer beskrivelser og indsigter i alle banerne, som der skal køres på i 2016. Kørerbeskrivelser vil også blive opdaterede og tilføjede.

Derudover ønsker jeg dig en rigtig god december måned! Og tak til alle, som læser med her på PolePosition.dk. Det betyder rigtigt meget.

Photo: https://www.flickr.com/photos/joe_mac_1/21873144124/ (Creative Commons 2.0)

No comments yet.

Skriv et svar

Formel 1 blog med nyheder og debat