2015 PolePosition.dk Awards

Marcus EricssonDet er blevet tid til PolePosition.dk’s årlige awards. Hvem vinder priserne for ‘årets kører’, ‘årets overraskelse’, ‘årets Marcus Ericsson’ og de andre kategorier? Læs mere her!

2015 sæsonen er slut, og det betyder, at vi ikke får Formel 1 at se de næste par måneder. Til gengæld kommer der et par tiltag herfra Pole for at gøre vintersæsonen mere underholdende. Disse awards er et af disse tiltag, og det er altid super sjovt at uddele priser – både de mere seriøse, men så sandeligt også de sjove.

Læs om 2014 awards her!

Herunder følger prisuddelingen fra PolePosition.dk. Der er i alt 11 priser, hvoraf én af dem er ny.

Årets kører

Den store forklaring er ikke nødvendig her. Den kører, der har opnået de bedste resultater, raceren taget i betragtning, modtager denne award.

Vinder: Sebastian Vettel

Som det også fremgår af mine rankings, har Sebastian Vettel været den bedste kører i 2015. Ikke alene har han vundet solidt over teamkammerat og tidligere verdensmester Kimi Raikkonen, han har også været den eneste kører, der for alvor har været en trussel overfor Mercedes-kørerne.

Alt i alt fortjener Vettel prisen som Årets kører. Lewis Hamilton kommer ind på en tæt andenplads, men tyskeren har simpelthen bare præsteret bedre end alle andre.

Tidligere vindere:
2014: Lewis Hamilton, Mercedes
2013: Sebastian Vettel, Red Bull

Årets team

Ligesom sæsonens bedste kører skal findes, er det også vigtigt at se på, hvilket team, der har gjort det bedst under omstændighederne.

Vinder: Mercedes

Kan der virkelig være tvivl om denne award? Mercedes har for andet år i træk domineret i Formel 1, så det belønnes naturligvis med en pris som Årets team (og selvfølgelig verdensmesterskabet!). De har været så godt som umulige at slå – kun Vettel, og til tider Raikkonen, har egentlig været tæt på.

Ferrari fortjener i øvrigt at blive nævnt, da de er kommet stærkt tilbage i år. Forhåbentligt får vi en tættere kamp blandt holdene næste år.

Tidligere vindere:
2014: Mercedes
2013: Red Bull-Renault og Lotus-Renault**

Årets rookie

Årets rookie gives til den nye kører, som har givet det bedste indtryk i Formel 1.

Vinder: Max Verstappen

Blandt de nye kørere er der særligt én, der har været skarp – og det er selvfølgelig Max Verstappen, der i flere omgange har scoret høje antal point, og dermed har vist sig at være det bedste Red Bull-prospect siden Sebastian Vettel.

Dog skal det siges, at pointtabellen ikke viser hele sandheden. Verstappen er langt foran makkeren Carlos Sainz Jr., men i praksis har de været næsten lige. Inden Sainz midt på sæsonen blev ramt af uheld efter uheld, var det ham, som alle talte om. Verstappen har været en smule bedre end Sainz, men det kan sagtens vende i 2016. Uanset hvad kan man dog ikke komme udenom, at hollænderen har imponeret voldsomt.

Tidligere vindere:
2014: Kevin Magnussen, McLaren
2013: Jules Bianchi, Marussia

Årets overraskelse (kører)

Den mest positive overraskelse blandt kørerne modtager denne award.

Vinder: Sergio Perez

At Sergio Perez ville have en god sæson, kan ikke have været en overraskelse for nogle. Han er en dygtig kører, der som regel leverer gode præstationer. Men at han ville køre fire top 5-placeringer hjem og hente 20 point mere end den højtvurderede teamkollega Nico Hulkenberg var en positiv overraskelse. Perez har etableret sig som en af Formel 1’s ti bedste kørere, og det bliver rigtigt spændende at se, om han kan fortsætte på det samme, høje niveau næste år.

Tidligere vindere:
2014: Daniel Ricciardo, Red Bull
2013: Romain Grosjean, Lotus

Årets overraskelse (team)

Den mest positive overraskelse blandt holdene modtager denne award.

Vinder: Ferrari

Hvis man for bare et par år siden havde sagt, at det ville være en overraskelse, hvis Ferrari ville klare sig godt i 2015-sæsonen, så ville folk ryste på hovedet. Men ikke desto mindre var der kun få forventninger til det italienske team inden sæsonen, men de overraskede meget positivt.

Det var nemlig med Sebastian Vettel bag rattet, at Ferrari igen kunne kæmpe med om sejre. Han tog tre af slagsen og udfordrede til tider Lewis Hamilton og Nico Rosberg i de løb, som han ikke vandt. Kimi Raikkonens sæson var på niveau med den som Fernando Alonso havde i 2014, men det kunne have været meget bedre, hvis det ikke var for uheld. I flere omgange missede Raikkonen gode pointplaceringer, hvor det ikke var hans skyld. Australien (sandsynlig 4. plads) og Ungarn (sandsynlig 2. plads) er gode eksempler.

Ferrari bør kunne kæmpe seriøst med om mesterskabet næste år og vinde +5 løb.

Tidligere vindere:
2014: Williams-Mercedes
2013: Force India-Mercedes

Årets veteran

Årets veteran gives til den bedste kører i sæsonen med mere end et årtis erfaring i Formel 1 (eller er over 30 år gammel).

Vinder: Jenson Button

Det ville være nemt at give prisen til enten Hamilton eller Rosberg, som begge er 30. Veteraner er de da også, men langt fra på niveau med nogle af de andre kørere i feltet.

Denne pris stod altså mellem Jenson Button, Kimi Raikkonen, Fernando Alonso og Felipe Massa. Mens Raikkonen og Alonso begge underpræsterede en smule, var Button og Massa ligeså skarpe som altid. Button og Alonso vandt begge fire dueller over hinanden i løb, som de begge fuldførte, men Button sluttede med flere point.

Han er for tiden den bedste veteran i Formel 1, men de tre konkurrenter har alle chancen for at tage prisen næste år. Også kommer Hamilton og Rosberg desuden med i spillet, så det bliver spændende. Button kan i 2016 tage den tredje pris i træk i denne kategori, hvis han leverer nogle solide præstationer.

Tidligere vindere:
2014: Jenson Button, McLaren

Årets Marcus Ericsson

Prisen som ”Årets Marcus Ericsson” gives til den ringeste kører gennem sæsonen, opkaldt efter Caterhams 2014-andenkører, Marcus Ericsson.

Vinder: Marcus Ericsson

Endelig!!! Prisen, som alle har ventet på. Marcus Ericsson tager for andet år i træk prisen som årets

Runner-up var Pastor Maldonado. Han har været rimelig ringe i 2015, men så længe Ericsson er i feltet, vinder svenskeren denne pris. Derfor bør der komme en ny kategori… (se næste punkt!)

Tidligere vindere:
2014: Marcus Ericsson, Caterham

Årets Pastor Maldonado

Prisen som “Årets Pastor Maldonado” gives til den kører, der har sværest ved at holde bilen på banen og samtidig ikke leverer de helt store præstationer, når bilen endelig er kørende.

Vinder: Pastor Maldonado

Behøver jeg at komme med en forklaring? Bevares, Maldonado havde langt fra sin dårligste sæson i 2015, men han var sjældent helt vildt imponerende, og crashede stadig en del.

Tidligere vindere: Første pris uddelt i 2015

Årets skuffelse (kører)

Hvilken kører har skuffet mest? Det kan enten være en kører, flertallet havde kæmpe forventninger til og som ikke levede op til dem, eller det kan være en kører, som simpelthen ikke fik det optimale ud af en ellers god racer.

Vinder: Daniel Ricciardo

Efter en fremragende 2014-sæson var der ganske høje forventninger til Daniel Ricciardo i 2015. Red Bull-raceren var godt nok aldrig god nok til at køre med om sejre, men derfor skuffede australieren alligevel.

Ricciardo blev nemlig slået af sin teamkammerat, Daniil Kvyat, i pointtabellen. Tabellen siger langt fra alt, og Kvyat er en dygtig kører, så der er ingen skam i at blive slået af ham, men Ricciardo kom trods alt fra en sæson, hvor han baskede en forsvarende firedobbelt verdensmester kørende for samme team, så han har mildest talt været skuffende i år.

Tidligere vindere:
2014: Kimi Raikkonen, Ferrari
2013: Mark Webber, Red Bull

Årets skuffelse (team)

Hvilket team har skuffet mest? Ofte vil vinderen være et hold, som man inden sæsonen forventede en masse af, men endte langt efter de bedste.

Vinder: McLaren-Honda

Jeg ville rigtigt gerne placere Red Bull her og dermed lave en parallel til Ricciardos skuffende sæson, men der er et hold, som fortjener prisen mere.

Godt nok var det de færreste, der havde forventet McLaren-sejre i 2015, men at de ville kæmpe med Sauber om ottendepladsen i konstruktørmesterskabet (og tabe), var værre end nogle kunne have forestillet sig. Der er ikke ord, der kan forklare, hvor skuffende McLaren-Honda har været i 2015, så lad os bare gå videre til en positiv pris i stedet.

Tidligere vindere:
2014: Lotus-Renault
2013: Williams-Renault

Årets comeback

Prisen for “Årets comeback” gives ikke nødvendigvis til en kører, der er kommet ind i sporten efter at have været ude; den kan ligeså vel gå til en kører, der efter et skidt år, viser sig fra sin gode side igen.

Vinder: Sebastian Vettel

Hvem andre end Vettel? Efter en skuffende 2014-sæson kom han stærkt igen for Ferrari i 2015. Ikke alene kom han stærkt igen – den firedobbelte mester vandt tre løb og betragtes af mange, inklusiv undertegnede, som den bedste kører overhovedet i Formel 1.

Vettel vinder ikke prisen næste år, medmindre han tager titlen (i det tilfælde skal han nok få den), så det åbner døren op for hans tidligere storrivaler, Fernando Alonso og Jenson Button – hvis ellers McLaren-Honda kan levere en lidt mere konkurrencedygtig racer.

* To kørere/teams deler prisen.

Er der nogle priser, du gerne ser tilføjet i 2016? Skriv i så fald en mail til jacob@poleposition.dk med idéer. Gode priser vil blive tilføjet til næste års awards.

Photo: https://www.flickr.com/photos/sadpanda_photography/18806535782 (Creative Commons 2.0)

No comments yet.

Skriv et svar

Formel 1 blog med nyheder og debat